• 600 g mieszanych filetów rybnych(po 150 g żabnicy, łososia lub sardynek)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 pęczka natki oraz kolendry
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz

czas przyrządzania: ok. 30 min 1 porcja: ok. 430 kcal

Filety opłukać zimną wodą, osuszyć papiero­wym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki (z sardynek nie zdejmować skó­ry). Rybę ułożyć na półmisku. Czosnek obrać i ze­trzeć na drobnej tarce. Zioła umyć, otrzepać i oberwać z nich listki. Do garnka wlać oliwę, ocet, dodać czosnek, zioła, mieloną paprykę, pieprz kajeński i podgrzać całość na małym ogniu. Doprawić solą oraz pie­przem i zmiksować blenderem. Tak przygotowa­nym sosem polać rybę. Podawać z warzywami z grilla, ciepłymi podpłomykami i ko­lorową sałatką.

 

IMG_9181_2