• 1 kg mąki,
  • 3-4 paczki otrąb pszennych,
  • czubata łyżka soli,
  • 1 litr dość ciepłej wody,
  • 3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych,
  • 1 łyżka cu­kru,
  • garść nasion słonecznika,
  • garść orzechów laskowych,
  • garść orzechów włosach,
  • po 1 łyżce majeranku,
  • oregano,
  • kminku i czarnusz­ki;
  • do wysmarowa­nia prodiża łyżka ma­sła; do wysypania łyżka mąki

Uwaga 1: brak jednego rodzaju orzechów lub przyprawy nie wpłynie na jakość chleba, po prostu będzie miał inny smak-

Uwaga II: ten chleb udaje się najlepiej w prodiżu elektrycznym ogrzewanym od góry i od dołu.

Drożdże rozczynić z cukrem i poło­wą szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche produkty – mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać ra­zem, wlać wyrośnięte drożdże oraz 1 litr wody. Mieszać razem około 5 minut, po czym przełożyć do wy­smarowanego masłem i posypanego mąką prodiża. Piec 2 godziny. Jeśli po godzinie widać, że wierzch się nad­miernie przypieka – nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej. Odkryć prodiż. Po kilku minutach wyjąć chleb na deskę i wystudzić.

 

1zbqclw