Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej,

  • 25 dag mąki gryczanej,

  • 2 dag drożdży,

  • 2 jaja,

  • łyżka cukru,

  • 6 dag masła,

  • 2-3 szklanki mleka,

  • masło do smażenia i do polewania,

  • sól,

  • 1/2 l ciepłej wody

Zrobić ciasto z mąki pszennej, drożdży i letniej wody, ubijając trzepaczką na gładką masę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Dodać roztopione i ostudzone masło, żółtka, cukier i łyżeczkę soli, dosypać mąkę gryczaną i dolać ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć serwetą i trzymać w cieple. W czasie rośnięcia dwa razy zamieszać łyżką aby ciasto opadło i znowu przykryć. Smażyć na bardzo gorącej patelni o grubym dnie, obficie natłuszczonej. Podawać polane śmietaną. Można (wersja luksusowa) podawać z kawiorem.

bliny1


Warto zobaczyć eleganckie płytki do łazienki Emilly