Składniki:

  • 1 pęczek szparagów czyli 50 dag,
  • oliwa z oliwek,
  • sól (morska lub gruboziarni­sta),
  • świeżo zmielony pieprz,
  • po 1 jajku na osobę

Szparagi obrać  z zewnętrznej, zdrewniałej cie­niutkiej warstwy i obciąć dol­ny koniuszek. Opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Polać dno brytfanny oliwą, ułożyć w niej szparagi, posolić, posypać pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec około 10-15 minut w temperaturze 200°C, sprawdzając miękkość i pole­wając oliwą spod szparagów. Przy­gotować sos z jajek ugotowanych na twardo, posiekanych i wymieszanych na jednolitą masę z oliwą i solą. Nie skąpić oliwy do jajecznego sosu.

zielone-szparagi-smazone-na