• 800 g wołowiny,
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 kawałek świeżego imbiru (1 cm)
  • sól, pieprz,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta mielonego szafranu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g miękkich suszonych śliwek (bez pestek),
  • kawałek kory cynamonu
  •   1/2marynowanej cytryny

Mięso opłukać zimną wodą, osuszyć i po­kroić na kawałki o boku ok. 3’A cm. Cebule, czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać. Oli­wę rozgrzać w tajine z solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim, szafra­nem, cynamonem, cebulą, czosnkiem oraz im­birem i zalać ok. 1  I wody. Nakryć naczynie po­krywką, uszczelnić folią aluminiową i podgrzać do średniej temperatury. Dusić mięso do mięk­kości przez 45 minut.

  1. Tymczasem zalać śliwki gorącą wodą i pozo­stawić je na 20 min do spęcznienia. Marynowaną cytrynę pokroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ i po­kroić skórkę w cienkie paski. Zagotować ok. 8 ły­żek wody z cynamonem oraz śliwkami i gotować całość na małym ogniu przez 10 minut.
  2. Mięso wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miej­sce. Sos zredukować do potowy na silnym ogniu, włożyć skórkę i krótko ją pogotować. Doprawić
  3. Oliwę rozgrzać w tajine lub w szerokim naczyniu do pieczenie obsmażyć mięso, wyjąć je i posolić. Czosnek zeszklić, dodać koncentrat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA