• 1 / 2 bulionu drobiowego (instant)
  • 200 g mięsa z kurczaka (wyluzowanych udek lub piersi)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • % łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczki ras-el-hanout
  • 1/2łyżeczki mielonego szafranu
  • ziemniaki, 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 125 g gotowanej cieciorki
  • sól, pieprz,
  • 100 g kuskusu
  • 1 łyżeczka masła
  • ósemki z cytryny

czas przyrządzania: ok. 1 godz.

1 porcja: ok. 330 kcal

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidor umyć i pokroić w drobną kostkę. Bulion pod­grzać. Mięso opłukać zimną wodą, osuszyć i po­kroić w kostkę o boku ok. 2 cm.
  2. W garnku rozgrzać ‚A łyżki oliwy i podsma­żyć na niej mięso. Domieszać cebulę oraz pomi­dor, dodać cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion, nakryć garnek pokrywką i goto­wać całość na małym ogniu przez 25 min.
  3. Tymczasem ziemniaki, cukinię oraz marchew­kę umyć, obrać, pokroić w kostkę i razem z cie­ciorką dodać do zupy. Całość posolić, popieprzyć i gotować przez 20 minut.
  4. Zagotować 1 50 ml osolonej wody i zalać nią kuskus. Domieszać resztę oliwy, nakryć i pozosta­wić do spęcznienia na 5 Przed podaniem wymieszać z 1 łyżeczką masła. Kuskus podawać z zupą i ósemkami cytryny.

tajska-zupa-z-kurczakiem